Pivo „nemá“ proteiny!?
Skoro každý dnes chce spalovat tuky, protože jich „ve většině případů“ nosíme v těle zbytečně hodně.Tuk je v podstatě pasivní hmota (nepodílí se na žádné aktivitě v těle), ve které máme uloženo obrovské množství energie. Je to jako kdybyste sebou každý den na zádech vláčeli obrovské baterie a při tom pro svou běžnou činnost využívali pouze čtyři „tužkáče“.
Je to samozřejmě individuální, někdo táhne za sebou na vozíku celou elektrárnu – asi co kdyby vypnuli proud . Na to, abyste dlouhodobě a zdravě spalovali tuky, nepotřebujete jíst různé potravinové doplňky na bázi L-Carnitinu nebo se museli nutně držet speciálního stravovacího systému jako je keto, paleo, přerušované hladovění apod. Pro mě to jsou všechno dlouhodobě neudržitelné systémy, protože jakmile je přestanete dodržovat (a dnešní společnost Vás k tomu defacto neustále tlačí), ocitnete se dříve nebo později zpět na začátku.
Teď si možná říkáte, že napíšu něco jako „bez pohybu to nepůjde“, ale ono to půjde, jen s ním je to daleko lehčí a rychlejší, protože se nemusíte tolik hlídat. Nicméně pokud jste s kondicí „na štíru“, budete pohybem spalovat stejně převážně cukry, protože si budete muset nejdříve vybudovat dostatečnou aerobní kapacitu (adaptace kardiovaskulárního systému), abyste byli schopni udržet stabilní tep v té správné zóně a připravit si pohybový aparát na delší zátěž (protože s délkou zátěže roste i podíl zapojení tuků).Jak tedy správně na to (ať už s pohybem nebo bez něj)? Ale než Vám vše naservíruji na zlatém podnose, prosím nyní o chvilku strpení a zapojení vlastní šedé kůry mozkové, která se podílí až 20ti % na celkové energetické spotřebě .
Důležité je znát hodnotu svého bazálního metabolizmu (BMR). Je to defacto výdej energie, kterou Vaše tělo spotřebuje za jeden den na svoji funkci. No a celý trik je v tom, být s příjmem kalorií v MÍRNÉM deficitu. Kolik je mírný deficit je opět individuální, určitě byste neměli jít nad hodnotu vyšší než 500 kcal. Pokud máte zaměstnání náročné na pohyb, doma máte tři ratolesti a k tomu ještě sportujete, nezapomeňte k BMR přičíst i tento výdej energie.No a teď se konečně dostáváme k jádru věci.Nejde totiž jen o kalorie, ale o to, co a kdy jíst. Hodně se „skloňuje“ jak vele-důležité jídlo dne je pořádná snídaně. Souhlasím, že vydatná snídaně, pomůže k nastartování metabolizmu a může posloužit jako dobrý energetický základ pro celý den. Ale každý vstáváme jindy a „napráskat se“ v 6 hodin ráno, kdy se tělo teprve probouzí k životu, asi nebude úplně v pořádku. Navíc pokud na dopoledne neplánuji větší energetický výdej a ráno prostě nemám hlad, nevím, proč bych neměl poslouchat své tělo, dát si třeba až později lehkou svačinku a počkat s větším jídlem na oběd (nechci tím dávat nikomu návod, že takto je to správně, ale spíš sám na sobě vypozorovat, co mi nejvíc sedí).
Za mě je nejdůležitějším jídlem večeře. Pokud dobře odhadnete množství, pohlídáte si čas a hlavně složení, tak i když jste přes den třebas trošku hřešili, večeře to může ještě docela „zachránit“. POZOR, opačně to však nefunguje!
Tří klíče k úspěchu:
1. Množství – dopolosyta – nechť si každý odvodí co to znamená, protože každý má tu hranici jinde. V tomto případě méně znamená více, neměli byste však mít po večeři hlad.
2. Čas – nejpozději 2 hodiny před uložením do postele. Pokud jste v bodě 1 byli příliš důslední a večeřeli jste brzo, můžete si ještě 1 hodinu před usnutím dát třeba skyr, nízkotučný tvaroh nebo proteinový nápoj.
3. Složení – proteiny (nejlépe nízkotučné), zelenina, trošku zdravého tuku (oleje lisované za studena, nejlépe lněný), zase proteiny, a hlavně co nejméně sacharidů!!!Proč to funguje?O hormonu zvaném Inzulín, už bylo napsáno tolik, že by se tím dala zaplnit knihovna. Zjednodušeně řečeno, když sníme sacharidy a zvedne se nám tím hladina cukru v krvi, Inzulín má za úkol ji snížit na bezpečnou mez tím, že ji vysráží na glukózu, což je palivo pro metabolizmus, svaly atd.. Pokud tuto energii tělo nepotřebuje, protože ji má dost (např. v noci, když spíte), musí si s ní tělo nějak poradit a uloží ji na později do baterie = tuku. Protože je ale tělo dokonalý systém, umí i opačný proces (tedy dostat glukózu z tuku zpět do krve). Tuto funkci má za úkol už méně známý hormon Glukagon. K jeho uvolnění dochází, pokud klesne hladina cukru v krvi pod určitou mez a POZOR, také příjmem proteinů. Má to, ale ještě jeden háček – vyšší hladina Inzulínu v těle funkci Glukagonu blokuje. Jinými slovy, nesmíme si k proteinům dát na večeři sacharidy.
Po takové fajn večeři se Vám bude jednak dobře usínat, protože mozek nebude mít dost paliva (cukru) na vymýšlení nesmyslů, ale také budete hezky odbourávat tukové „polštářky“ zatím co spíte. Že to zní až moc hezky, aby to byla pravda? Nejen to, ale jako bonus ještě ráno vstanete konečně odpočatí, protože tělo dostalo prostor na regeneraci .